Efectele administrării zilnice pe cale orală de quercetină chalconă și pectină citrică modificată asupra creșterii tumorii de colon-25 implantate la șoareci Balb/c. – Tumopectin – Aliatul tău pentru refacere celulară rapidă!

Aliatul sistemului imunitar

Efectele administrării zilnice pe cale orală de quercetină chalconă și pectină citrică modificată asupra creșterii tumorii de colon-25 implantate la șoareci Balb/c.

Altern Med Rev. 2000 Dec;5(6):546-52.

Hayashi A1, Gillen AC, Lott JR.

INFORMAȚII DESPRE AUTORI

REZUMAT

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor și legumelor au făcut obiectul a numeroase investigații pe parcursul mai multor ani. Două substanțe naturale, quercetina (un flavonoid) și pectina citrică (o polizaharidă găsită în peretele celular al plantelor) prezintă un interes deosebit pentru cercetătorii în domeniul cancerului. Două versiuni modificate ale acestor substanțe – quercetina chalconă (QC) și o pectină citrică modificată cu pH (MCP) – sunt punctul central al acestui studiu. Studiile anterioare au confirmat faptul că quercetina prezintă proprietăți antitumorale, probabil datorită stimulării imune, de neutralizare a radicalilor liberi, modificare a ciclului mitotic în celulele tumorale, modificare a expresiei genelor, activități de antiangiogeneză sau inducția apoptozei, sau o combinație a acestor efecte. MCP a inhibat metastazele în studiile la animale privind cancerul de prostată și melanomul. Până în prezent, niciun studiu nu a demonstrat o reducere a creșterii tumorilor solide cu MCP și nu există studii privind efectul antitumoral al QC. Acest studiu examinează efectele MCP și QC asupra mărimii și greutății tumorilor colon-25 implantate la șoarecii Balb/c. Unui număr de cincizeci de șoareci li s-a administrat pe cale orală fie 1 ml de apă distilată (martori), QC în doze mici (0,8 mg/ml), QC în doze mari (1,6 mg/ml), MCP în doze mici (0,8 mg/ml) sau MCP în doze mari (1,6 mg/ml) zilnic, începând cu prima zi a palpării tumorale (de obicei, opt zile după implantare). O reducere semnificativă a mărimii tumorii a fost observată în ziua 20 în toate grupurile în comparație cu martorii. Grupurile cărora li s-au administrat doze mici de QC și MCP au prezentat o reducere a dimensiunii de 29% (NS) și 38% (p < 0,02). La grupurile cu doze mari s-a constatat o reducere și mai impresionantă în dimensiune: 65% în grupul QC și 70% la șoarecii cărora li s-a administrat MCP (ambele grupuri având p < 0,001). Aceasta este prima dovadă că MCP poate reduce creșterea tumorilor primare solide și prima cercetare care arată că QC are activitate antitumorală. Este justificată cercetarea suplimentară a acestor substanțe și a efectului lor asupra cancerelor umane.

PMID:

11134977

[Indexat pentru MEDLINE]

Share
Go top