Aliatul nr. 1 în afecțiuni oncologice

Expresia galectinei-3 în metastazele hepatice ale cancerului de colon și efectul inhibitor al pectinei modificate.

Trimitere către

Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2008 Aug;28(8):1358-61.

[Expresia galectinei-3 în metastazele hepatice ale cancerului de colon și efectul inhibitor al pectinei modificate].

[Articol în limba chineză]

Huang ZL1, Liu HY.

INFORMAȚII DESPRE AUTORI

REZUMAT

OBIECTIV:

Observarea expresiei galectinei-3 în metastazele hepatice ale cancerului de colon la șoareci și a efectului inhibitor al pectinei modificate (MCP) asupra expresiei galectinei-3

METODE:

Șaptezeci și cinci de șoareci Balb/c au fost randomizați în 5 grupe, și anume martor negativ, martor pozitiv, MCP cu concentrație scăzută, MCP cu concentrație moderată și grupuri MCP cu concentrație mare. Celule de cancer de colon CT26 au fost injectate în zona subcapsulară a splinei de șoarece pentru a stabili modele de metastaze hepatice ale cancerului de colon, dar șoarecii din grupul martor negativ nu au primit injecție cu celule tumorale. MCP a fost adăugat în apa de băut a șoarecilor la concentrații de 0, 1,0%, 2,5% și 5,0% (m/v). Metastazele hepatice au fost observate la 3 săptămâni după inocularea celulelor tumorale. A fost efectuat testul imunosorbant enzimatic pentru a determina nivelul galectinei-3 serice. Un micro-test de țesut al metastazelor hepatice a fost pregătit pentru detectarea imunohistochimică a expresiei galectinei-3 în metastaza hepatică.

REZULTATE:

În grupurile martor pozitiv, MCP cu concentrație scăzută, moderată și mare, ratele de metastaze hepatice au fost de 100%, 80%, 73,3% și, respectiv, 60%. Numărul de metastaze hepatice în grupul cu concentrație mare de MCP a fost semnificativ mai mic decât cel al grupului martor pozitiv (P < 0,05). În cele 4 grupuri cu inoculare de celule tumorale, volumul mediu al leziunilor primare din splină a fost de 1,51, 0,93, 0,77 și, respectiv, 0,70 cm(3), care au fost semnificativ mai mici în grupurile cu concentrație MCP moderată și ridicată decât în grupul martor pozitiv (P < 0,05). Nivelul galectinei-3 serice în grupul martor pozitiv și grupurile tratate cu MCP a fost semnificativ mai mare decât cel din grupul martor negativ (P < 0,01), dar similar între grupul martor pozitiv și grupurile tratate cu MCP (P > 0,05). În grupurile martor pozitiv și în cele tratate cu MCP, expresia galectinei-3 în metastazele hepatice nu a prezentat diferențe semnificative (P > 0,05).

CONCLUZIE:

Expresia galetinei-3 este semnificativ crescută în metastazele hepatice ale cancerului de colon, iar MCP poate inhiba în mod eficient metastazele hepatice.

PMID:

18753060

[Indexat pentru MEDLINE]

Text gratuit complet

 

 
Share
Go top