Studii de caz cu MCP

Inhibarea metastazelor spontane într-un model de cancer de prostată la șobolan prin administrarea pe cale orală de pectină citrică modificată.

J Natl Cancer Inst. 1995 Mar 1;87(5):348-53.

Inhibarea metastazelor spontane într-un model de cancer de prostată la șobolan prin administrarea pe cale orală de pectină citrică modificată.

Pienta KJ1, Naik H, Akhtar A, Yamazaki K, Replogle TS, Lehr J, Donat TL, Tait L, Hogan V, Raz A.

INFORMAȚII DESPRE AUTORI

REZUMAT

CONTEXT:

Cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat cancer la bărbații americani și devine incurabil după ce a metastazat. Multe etape ale cascadei metastatice implică interacțiuni celulare mediate de componentele suprafeței celulare, cum ar fi proteinele care leagă carbohidrații, inclusiv lectinele care leagă galactozidul (galectinele). S-a demonstrat că pectina citrică modificată (modificată cu pH), o componentă solubilă a fibrelor vegetale, derivată din citrice, interferează cu interacțiunile celulă-celulă mediate de moleculele de galectină-3 care leagă carbohidrații de suprafața celulară.

SCOP:

Scopul acestui studiu a fost de a determina dacă pectina citrică modificată, o polizaharidă complexă bogată în resturi de galactozil, ar putea inhiba metastazarea spontană a celulelor de adenocarcinom prostatic la șobolan.

METODE:

Capacitatea pectinei citrice modificate de a inhiba adeziunea celulelor MAT-LyLu de cancer de prostată la șobolan Dunning la celulele endoteliale de șobolan a fost măsurată prin marcarea cu 51Cr. Inhibarea de către pectina citrică modificată a creșterii independente de ancoraj a celulelor MAT-LyLu a fost măsurată prin formarea de colonii în agaroză. Prezența galectinei-3 în celulele MAT-LyLu de șobolan și carcinomul prostatic uman a fost demonstrată prin imunoblotare și imunohistochimie. Un milion de celule MAT-LyLu au fost injectate subcutanat în șoldul membrelor posterioare ale șobolanilor masculi din Copenhaga în ziua 0. Șobolanilor li s-a administrat continuu pectină citrică modificată în apa de băut 0,0%, 0,01%, 0,1% sau 1,0% (g/v) (din ziua 4 până la necropsia din ziua 30). A fost determinat numărul de colonii tumorale MAT-LyLu din plămâni.

REZULTATE:

În comparație cu 15 sau 16 șobolani martor care au avut metastaze pulmonare în ziua 30, 7 din 14 șobolani din grupul de pectină citrică modificată 0,1% și 9 din 16 șobolani din cel de 1,0% au prezentat reduceri ale metastazelor pulmonare semnificative statistic (bilateral, P < 0,03 și, respectiv, P < 0,001). Plămânii șobolanilor tratați cu pectină citrică modificată 1,0% au prezentat un număr de colonii metastatice semnificativ mai redus (bilateral, P < 0,05) decât grupurile martor [9 colonii +/- 4 (media +/- SE) în grupul martor comparativ cu 1 colonie +/- 1 în grupul tratat]. Pectina citrică modificată nu a avut niciun efect asupra creșterii tumorilor primare. In vitro, pectina citrică modificată a inhibat adeziunea celulei MAT-LyLu la celulele endoteliale de șobolan într-o manieră dependentă de timp și de doză, precum și formarea de colonii în mediu semisolid.

CONCLUZII:

Prezentăm o nouă terapie în care consumul oral de pectină citrică modificată acționează ca un inhibitor puternic al metastazei spontane de carcinom de prostată la șobolanul din Copenhaga.

IMPLICAȚII:

Sunt justificate investigații suplimentare pentru a determina următoarele: 1) rolul galectinei-3 în țesuturile normale și canceroase ale prostatei și 2) capacitatea pectinei citrice modificate de a inhiba metastazarea în prostata umană, folosind șoareci fără blană.

COMENTARIU

PMID:

7853416

[Indexat pentru MEDLINE]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.