Studii de caz cu MCP

Pectina citrică modificată oprește progresia fibrozei hepatice prin inhibarea galectinei-3 și prin inducerea apoptozei celulelor stelate.

Abu-Elsaad NM1, Elkashef WF2.

INFORMAȚII DESPRE AUTORI

REZUMAT

Pectina citrică modificată (MCP) este o formă modificată cu pH a fibrei dietetice solubile de citrice cunoscute sub numele de pectină. Studiul actual urmărește testarea efectului asupra progresiei fibrozei hepatice. Șobolanii au fost injectați cu CCI4 (1 ml/kg, 40% v/v, i.p., de două ori pe săptămână timp de 8 săptămâni). În același timp, MCP (400 sau 1200 mg/kg) a fost administrată zilnic în apa de băut, din prima săptămână în grupurile I și II (model profilactic) și la începutul săptămânii 5 în grupurile III și IV (model terapeutic). S-au măsurat biomarkerii funcției hepatice (ATL, AST și ALP), markerii de fibroză (laminina și acidul hialuronic) și biomarkerii antioxidanți [glutationă redusă (GSH) și superoxid dismutaza (SOD)]. Secțiuni colorate ale ficatului au fost marcate pentru fibroză și necroinflamare. În plus, au fost atribuite expresia galectinei-3 (Gal-3), actina mușchiului α-neted (SMA), țesutul inhibitor de metaloproteinaze (TIMP)-1, colagenul (Col)1A1, caspaza (Cas)-3 și factorul asociat apoptozei (FAS). Administrarea tardivă a pectinei modificate a redus în mod semnificativ (p < 0,05) nivelurile malondialdehidei (MDA), TIMP-1, Col1A1, α-SMA și Gal-3 și a crescut nivelurile FAS, Cas-3, GSH și SOD. De asemenea, a scăzut semnificativ procentul fibrozei și necroinflamării (p < 0,05). Se poate concluziona că MCP poate atenua fibroza hepatică printr-un efect antioxidant, inhiba activarea celulelor hepatice stelate mediate de Gal-3 și inducerea apoptozei.

CUVINTE CHEIE:

antioxidant; antioxidanți; apoptoză; apoptoza; pectină citrică; fibroză; fibroze; foie; galectină-3; galectina-3; ficat; pectine d’agrumes

PMID:

27010252

DOI:

10.1139/cjpp-2015-0284

[Indexat pentru MEDLINE]

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.